Weet je niet waar je moet beginnen?
Zie je door de bomen het bos niet meer?
Of moet je nog beginnen en wil je dat juist voorkomen?

Zoek je, kortom, concrete handvatten, overzicht en een duidelijke planning?

Dan is de Scriptie Starterskit misschien wel iets voor jou!


Bekend van o.a.:

Wil jij morgen je laptop open slaan en precies weten wat je te doen staat?


Sommige studenten zien als een berg tegen hun scriptie op, en als ze bezig zijn ervaren ze het als een blok aan hun been. Ik weet uit eigen én uit professionele ervaring hoe dit is. Misschien heb je nauwelijks onderzoeksvaardigheden aangeleerd gekregen, heeft je begeleider weinig tijd of reageert hij gewoon niet. Misschien ben je het overzicht kwijt en zie je door de bomen het bos niet meer. Waarom je deze tekst ook leest, je kunt waarschijnlijk wel een beetje hulp gebruiken.

Als externe scriptiebegeleider en als universitair docent heb ik, Tim Goudriaan, de afgelopen jaren ruim duizend studenten helpen afstuderen aan hbo en universiteit. Ik weet dus precies hoe begeleiders en beoordelaars naar jouw tekst kijken. Na mislukte pogingen om de hbo-scriptie af te schaffen, heb ik besloten om dan maar al mijn kennis, ervaring en materialen voor jou te verpakken in één overzichtelijk en toegankelijk stappenplan: de Scriptie Starterskit. Ruim 1000 studenten aan meer dan 60 opleidingen hebben de afgelopen jaren hun scriptie geschreven met (materialen uit) de Starterskit.

Je kunt de Starterskit gebruiken voor je onderzoeksvoorstel, je plan van aanpak én je scriptie - ruim van tevoren, of juist later als je alles nog eens wilt nalopen en checken of je goed bezig bent. Heb je nu, of tijdens het doen van je onderzoek vragen? Dan kun je me altijd gewoon een mailtje sturen op tim [at] teachmehowtodothat.com.

Betalen is mogelijk met iDEAL (half jaar en 1 jaar) en met creditcard (maandabonnement).

Wat studenten zeggen:


Ik ben echt heel blij met je Starterskit! Heb vooralsnog veel aan de tips in je Starterskit zoals het van groot naar klein schrijven, meso-macro-micro-niveau, termgebruik, signaalwoorden etc. Het geeft heel veel hulp betreft hoe ik een dergelijk document kan opzetten.

Laura, Verpleegkunde


De Starterskit vind ik fantastisch want hij is perfect voor mensen zoals ik die faalangst hebben. Niemand zit in mijn nek te hijgen of kijkt me op de vingers en het is superfijn dat ik niet met tussenstappen dingen aan mensen hoef te laten zien als ik dat niet wil. Zo kan ik alsnog op tijd goed mijn sh*t inleveren voor de deadline zonder dat ik doodga van de stress.

Nina, Communicatie & Marketing


Ik overwoog om scriptiebegeleiding te nemen maar heb toch eerst de Starterskit gekocht. Geen spijt van gehad! Eigenlijk staat hierin alles wat mijn opleiding mij zou moeten aanleren, maar goed. Ben heel blij dat ik dit heb gevonden en denk zelfs dat ik geen begeleiding meer nodig ga hebben.

Lauren, Social Work


Ik gebruik de Starterskit eigenlijk vooral als naslagwerk. Zo handig al die filmpjes en hulpdocumenten die precies uitleggen wat je moet doen!

Renee, Commerciële Economie

Wat vind ik in de Starterskit?


De Scriptie Starterskit is een overzichtelijk en duidelijk vierstappenplan speciaal ontwikkeld voor hbo-studenten. Hierin vind je duidelijke uitleg, concrete handvatten, hulpdocumenten, opzetjes en voorbeelden om jou te helpen een goede tekst te schrijven en een goed onderzoek uit te voeren. De aanpak die je hiermee leert vormt eigenlijk de basis van elk goed (praktijk)onderzoek.

Als jij wilt weten hoe je:

 • concreet, professioneel en gestructureerd schrijft - op hbo- of zelfs academisch niveau,
 • met welke exacte zinnen je je scriptie kunt beginnen,
 • een probleem in kaart brengt
 • een goede probleemanalyse schrijft,
 • een organisatieomschrijving uitwerkt,
 • de juiste aanleiding, motivatie en relevantie achterhaalt,
 • hoe je een geschikte hoofdvraag en
 • relevante deelvragen opstelt,
 • een SMART doelstelling formuleert,
 • een duidelijke en correcte structuur bouwt,
 • theorie of modellen toepast in je tekst en organisatie - van omgevings- en doelgroepanalyses tot marktonderzoeken en groeistrategieën,
 • en nog veel meer.

Dan vind je in de Starterskit materialen die je daarbij helpen.

De richtlijnen van jouw opleiding blijven leidend.

Omdat elke opleiding het vaak weer net ietsje anders aanpakt, heb ik de Starterskit zo opgezet dat je je focust op wat jouw opleiding van je wil. Jouw opleiding zal je werk immers uiteindelijk beoordelen, niet ik. Je blijft dus werken met de documenten van jouw opleiding. De Starterskit legt je uit hoe je dat het beste en slimste kunt aanpakken.

Online zijn natuurlijk genoeg materialen te vinden: maar dit zijn allemaal losse flodders met wisselende kwaliteit. Vaak spreken materialen van verschillende sites elkaar ook tegen. De Starterskit is daarentegen één gestructureerd systeem waarin alles logisch met elkaar samenhangt. De Starterskit bestaat uit deze vier stappen die je op je eigen tempo kunt doorlopen. Uit ervaring blijkt dat studenten de Starterskit ook gewoon als database of naslagwerk gebruiken zonder per sé de stappen te volgen. Hoe je 'm gebruikt, is dus helemaal aan jou.

Inhoud & Aanpak van de Scriptie Starterkit


De Scriptie Starterskit bestaat uit video's, instructies, voorbeelden, hulpdocumenten en nog veel meer - overzichtelijk bij elkaar gezet in een stappenplan. Dit stappenplan kan je houvast geven als je net begint, maar het is niet noodzakelijk dat je het precies volgt. Als je liever op je eigen volgorde werkt, of je schaft de Starterskit pas later aan, dan kun je de modules (stappen) ook gewoon los door elkaar gebruiken.

Vragen? Mail me op tim [at] teachmehowtodothat.com

Stap 1: Bouw de "perfecte" structuur

 • Eerst bouw je de "perfecte" structuur voor je voorstel, Plan van Aanpak of scriptie.
 • Dit doe je natuurlijk op basis van de documenten en criteria vanuit je opleiding - met video's en voorbeelden leg ik uit hoe je de richtlijnen vanuit je opleiding het beste kunt volgen.
 • Uitleg over de documenten waarop je je structuur kunt baseren, en vooral ook welke juist niet.
 • Zo heb je vanaf dag één een handige en overzichtelijke kapstok om mee te werken.

Stap 2: Verzamel de juiste bronnen

 • Hier vind je tips, tricks en zoekstrategieën voor het vinden van verschillende bronnen, en leer je waar je op let qua kwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Ik vertel je precies hoe en waar je ze kunt vinden, ook binnen je bedrijf. Ook staan we stil bij Google Scholar, bronvermelding, en welke bronnen je beter kunt vermijden.
 • In deze stap leer je hoe je gesprekken en interviews voorbereidt, en welke vragen je kunt stellen.

Stap 3: Vind een relevant onderwerp

 • In deze stap leer je verschillende manieren om snel tot een afgebakend onderwerp te komen.
 • Ik leg je bijvoorbeeld uit aan welke criteria je onderwerp moet voldoen, hoe je voorkomt dat 't te breed wordt - met allerlei voorbeelden uit verschillende opleidingen.
 • Ik laat je zien wat de meest gemaakte fouten zijn door studenten, begeleiders én opdrachtgevers - en natuurlijk hoe jij die kunt voorkomen.
 • Door deze aanpak heb je tot 10x sneller een geschikt onderwerp dan je klasgenoten.

Stap 4: Schrijf een goede inleiding

 • In deze stap leg ik je alinea-voor-alinea (en soms woord-voor-woord) uit hoe je een goede achtergrond of organisatieomschrijving schrijft.
 • Ook laat ik je zien hoe je een probleem in kaart brengt, en je probleemanalyse, aanleiding, en de motivatie of relevantie voor je onderzoek uitwerkt.
 • In deze stap leer je ook om een SMART doelstelling te bedenken, samenhangende hoofd- en deelvragen op te stellen - en uitleg over het gebruik van methoden voor je deelvragen
 • Ook vind je voorbeelden en tips om af te bakenen en een leeswijzer te schrijven.

Verder krijg je toegang tot allerlei materialen, tips en tricks om je te helpen je onderzoek en gesprekken voor te bereiden, te beginnen met schrijven, beter zakelijk of academisch te schrijven, hoe je professioneel communiceert met je opdrachtgever en begeleiders, en nog veel meer.

Wat zeggen studenten nog meer?


Veel studenten krijgen te horen dat ze “gewoon maar moeten beginnen" met schrijven of dat ze "het" inmiddels zelfstandig moeten kunnen. Goed bedoeld natuurlijk, maar je kunt er weinig mee. Hoe kun je “gewoon maar” zelfstandig beginnen als je geen idee hebt van wat je te doen staat? Terwijl je door de bomen het bos niet meer ziet? Gelukkig kan dit anders.

Ik begin pas volgend jaar met mijn scriptie maar ik wilde me alvast inlezen en goed voorbereiden. Van mijn opleiding kreeg ik maar geen informatie en moest ik maanden wachten, dus ben ik met de Starterskit aan de slag gegaan. Ik heb nu al de helft van m'n plan van aanpak af, en weet precies hoe ik 'm straks goedgekeurd kan krijgen.

Michael, Accounting


Dit hadden we veel eerder moeten doen.

Ouders van student


Ik heb letterlijk 2x twee weken aan onnodig werk bespaard door tips uit de Starterskit. (ben pas net begonnen)

Farah, Verpleegkunde


Eigenlijk zou mijn opleiding dit moeten bieden, maar ben zo blij dat ik dit heb gevonden!

Lauren, Social Work


Voor wie is de Starterskit?


De Starterskit kan je dus ook helpen als je nog niet eerder zo'n onderzoek hebt uitgevoerd! Ook als je weinig ervaring hebt, (nog) geen onderwerp, of pas over een tijdje begint. Studenten schrijven met de Starterskit dan ook vrijwel altijd sneller een betere tekst, krijgen eerder goedkeuring, en uiteindelijk een hoger cijfer.

Ben jij hbo-student en ben je (bijna) begonnen met je onderzoeksopzet, plan van aanpak of scriptie? Kun je wel wat handvatten en overzicht gebruiken? Zoek je concrete tools en uitleg?

Dan kan de Scriptie Starterskit voor hbo-studenten je helpen. Zelfs als je:

 • niet weet waar je moet beginnen,
 • nog geen onderwerp of stagebedrijf hebt,
 • (nog) zoekende bent in wat je moet doen voor je afstuderen,
 • nog geen documenten of uitleg vanuit je opleiding hebt ontvangen,
 • hele strenge criteria of richtlijnen vanuit je opleiding krijgt.

Je kunt deze cursus gebruiken voor allerlei soorten hbo-opleidingen en -afstudeeropdrachten. Ook als je nog nooit zo'n groot onderzoek hebt uitgevoerd! De materialen uit de Starterskit zijn uitgebreid getest en gebruikt door meer dan 1000 studenten aan ruim 60 opleidingen en meer dan 20 hogescholen in heel Nederland, waaronder:

 • Avans Hogeschool
 • Breda University of Applied Sciences
 • Business School Notenboom
 • Europort Business School
 • Fontys Hogescholen
 • Hanzehogeschool Groningen
 • HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)
 • Hogeschool Leiden
 • Hogeschool Rotterdam
 • Hogeschool Utrecht
 • Hogeschool van Amsterdam
 • Hogeschool Windesheim
 • Inholland Hogeschool
 • NCOI Opleidingen
 • NTI
 • Saxion Hogeschool
 • Scheidegger Opleidingen
 • The Hague University of Applied Sciences
 • Zuyd Hogeschool

Wat studenten verder zeggen:


Ik wist niet waar ik moest beginnen en zag door de bomen het bos niet meer. Met de Starterskit had ik eindelijk concrete handvatten en wist ik wat ik moest doen.

Jip, Student Communicatie


Bij de opleiding vond ik niet de tools of het overzicht dat ik nodig had, raakte in paniek en kon niet meer normaal nadenken. De cursus was precies wat ik nodig had omdat die duidelijk liet zien hoe ik het moest aanpakken, mijn gedachten kon ordenen en ze helder geformuleerd op papier kon zetten. 

Nelske, Lerarenopleiding Engels


Dagenlang zat ik achter mijn scherm zonder dat ik wist wat ik moest doen. Dankzij de Starterskit heb ik nu eindelijk structuur en een plan!

Mo, Commerciële Economie

© Teachmehowtodothat 2022


Terms of Use

Privacy Policy