/


Je studie loopt ten einde en nu zit je thuis: je hebt (bijna) alle vakken afgerond en het is (bijna) tijd om aan je scriptie te beginnen. 'Nu moet je het laten zien’ zeiden ze bij jou op school.

Alleen, die vakken onderzoeksvaardigheden waren ook een eeuwigheid geleden… wat weet je daar nog van? Kwalitatief onderzoek, onderzoeksmethoden, interviews, hoofd- en deelvragen, iets met betrouwbaarheid en validiteit…

Misschien heb er al wat lessen in gehad, misschien heb je het verder niet of nauwelijks nodig gehad in je opleiding. Maar nu moet je ineens zelfstandig een heel onderzoek gaan neerzetten...

Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

En alsof dit alles al niet lastig genoeg was, zijn alle scholen ook nog eens dicht als gevolg van het Corona-virus!

Je probeert duidelijk te krijgen wat er van je verwacht wordt, maar je wordt niet bepaald geholpen door je opleiding. De uitleg is onduidelijk, en je begeleider moeilijk bereikbaar. Ondertussen lijken anderen wel goed aan de slag te gaan.

Soms vraag je je af: ben ik de enige bij wie dit zo moeilijk gaat?

T

Hallo, ik ben Tim Goudriaan, docent aan de Universiteit Utrecht en scriptiebegeleider, en in de afgelopen paar jaar heb ik talloze studenten op het hbo zien worstelen met hun scripties.

Ik weet zelf hoe lastig scripties kunnen zijn: nu is dit gelukkig anders, maar in mijn eigen studietijd heb ik ook veel te lang gedaan over mijn scripties, en ik miste meer deadlines dan dat ik ze haalde.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan?

 

Ik begrijp dus de stress en frustratie die bij een onderzoek kunnen komen kijken. Dat kan nog erger zijn wanneer iedereen om je heen het lijkt te begrijpen, iedereen behalve jij. Vastlopen zo nu en dan is heel normaal, maar dat mag nu ook weer niet te lang duren.

Toch is er iets dat deze uitdaging nog groter maakt, maar waar niemand het over heeft.

Kijk, we studeren niet om alleen maar goede cijfers te halen. We studeren namelijk niet alleen. Onze vrienden en familie zien ons ook graag slagen, vooral je ouders of gezin die je zo hebben geholpen om dit mogelijk te maken.

Nu is het onze kans om niet alleen mezelf, maar ook mijn ouders, mijn gezin, mijn vrienden trots te maken. Dit is een moeilijke periode dus nu is het tijd om te laten zien dat jet het kan!

In zekere zin is deze scriptie de laatste horde, het laatste obstakel dat je moet overwinnen. Het gaat echt niet alleen om jouw bedrijf of organisatie, het gaat om je toekomst: over die baan of die verhuizing daarna – en natuurlijk om je ouders, je familie, je vrienden, trots te maken.

Je wilt dus goed aan de slag, maar waar moet je beginnen? Je handleiding is niet duidelijk, en je docenten geven je alleen maar vage antwoorden. Misschien krijg je pas een begeleider toegewezen als je voorstel is goedgekeurd – maar hoe kan dit goedgekeurd worden als niet duidelijk is wat van je verwacht wordt?

Je hebt de horrorverhalen al gehoord van medestudenten en vrienden die eerder een scriptie schreven, je wilt dit voor zijn.

Maar hoe dan? Elke dag zit je voor je computerscherm, soms maar wat te doen, vaak gewoon van alles lezend. Je hebt geen plan en niemand lijkt je te kunnen helpen.

Hoe weet je of iets goed is?

Voor je het weet loop je vast en zie je door de bomen het bos niet meer.

Ik zie dit bij veel van mijn studenten gebeuren. Ik vind dit jammer, want ik weet hoe je dit veel beter kunt aanpakken.

Het viel mij bijvoorbeeld op dat studenten deze aanpak hadden…

  • Lezen
  • Zoeken naar bronnen
  • Nog meer lezen

Of, op advies van begeleiders: gewoon maar beginnen met schrijven... zonder enig plan of richting.

Ik pak dit heel anders aan. Ik leer je namelijk een concreet stappenplan aan waarmee je meteen goed kunt beginnen met je scriptie.

Literatuuronderzoek


Welke bronnen zijn eigenlijk wel, minder of helemaal niet geschikt voor je scriptie? En waar vind je die?

Vind een onderwerp


Is jou ook nooit uitgelegd hoe je stapsgewijs tot een SMART, relevant en afgebakend onderwerp komt? Dat kan anders!

Ik heb studenten gehad die maanden, zo niet jaren, worstelden met hun onderzoek – maar als ze eenmaal wisten hoe ze aan de slag moesten, ging het ineens lopen. Ze kregen een ‘Go’ voor hun onderzoeksvoorstel of PvA, en omdat ze wisten wat er van hun verwacht werd, gingen ze ook met meer zekerheid de rest van hun onderzoek tegemoet.

Ik heb het over dit soort reacties:


"Eerst dacht ik dat ik deze thesis nooit af zou krijgen... Daarna was het opeens heel duidelijk."

"Chaos. Er kwam geen einde aan. Ik bleef maar ploeteren, zonder enig resultaat. Ik had vertrouwen, maar het was wel moeilijk de moed erin te houden. Na de begeleiding werd alles weer overzichtelijk en kreeg ik een meer helder beeld van de stappen die gezet moesten worden."

"Simpel, voor de begeleiding had ik geen idee wat ik moest doen. Alleen een vaag idee door de voorbeeld scripties die ik in bezit had. Als een kip zonder kop schreef ik dingen. Na de begeleiding kreeg ik structuur, nu heb ik helder voor me waar ik naartoe moet schrijven. Ook kreeg ik meer zelfvertrouwen in mijn scriptie en zie ik het nu voor me - dat ik daadwerkelijk een 'fighting chance' heb om het te gaan halen."


In dit stappenplan leg ik je uit hoe je nu, concreet, aan de slag kunt gaan, zonder tijd te verspillen.

Misschien heb je maar een week, een paar weken, twee maanden, voor je iets moet inleveren. Hoeveel tijd je ook hebt: ik kan jou helpen om meteen goed te beginnen, tijd en frustratie te besparen, zodat je de mensen om je heen – maar ook aan jezelf – kunt laten zien dat je het kan!

Dit is het laatste obstakel van je studie dat je kan overwinnen, en de eerste stap in een succesvolle carrière. Ik kan het weten, ik ben afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam, heb honderden studenten helpen afstuderen, en geef inmiddels les op de universiteit in mijn vakgebied.


"Ik ben je oneindig dankbaar. Zonder jouw hulp had ik het zeker niet gered."


"Voor de begeleiding had ik geen concreet idee wat ik moest doen, na de begeleiding heb ik een manier gevonden waarmee ik een begin kan maken."


"Dit hadden we veel eerder moeten doen!" (ouders student)


Het systeem/stappenplan dat ik heb gecreëerd heeft een unieke aanpak. In plaats van vage handleidingen, vage handboeken, en vage uitleg, leg ik je aan de hand van vier stappen uit hoe jij het beste kunt beginnen met je hbo-scriptie.

  • In stap 1 geef ik je meteen een duidelijke aanpak om een ‘perfecte’ structuur voor zowel je onderzoeksvoorstel, je PvA, en je hele scriptie te bouwen.
  • In stap 2 vertel ik je wat goede bronnen zijn, waar je die kunt vinden, en hoe je die correct vermeldt.
  • In stap 3 leg ik je uit hoe je een onderwerp kunt vinden. Ik leg uit wat het verschil is tussen een goed en een slecht onderwerp, en hoe jij de meestgemaakte fouten door studenten kunt voorkomen.
  • In stap 4 leg ik uit hoe je de ‘perfecte’ inleiding schrijft. Hierin brengen we alles samen. We staan onder andere stil bij het schrijven van een gestructureerde en diepgaande organisatiebeschrijving, en je achtergrond en aanleiding. Ik leg je het verschil uit tussen een probleemanalyse en een probleemdefintie, hoe je je doelstelling SMART maakt, wat goede (en slechte) hoofd- en deelvragen zijn, en hoe je je inleiding met de rest van je scriptie verbindt. Daarbij geef ik voorbeelden en leg ik uit wat veelgemaakte fouten zijn – en natuurlijk hoe jij die kunt voorkomen.


Wat je misschien opvalt, is dat ik het beginnen met je scriptie – dat vaak toch erg rommelig verloopt – heb omgezet naar een gestructureerd, stapsgewijs, en overzichtelijk proces.

Dit stappenplan is het resultaat van duizenden uren aan begeleiding met honderden studenten op bijna alle hbo-instellingen in Nederland, van het lezen van veel te veel saaie handboeken en onduidelijke handleidingen, en het oplossen van zo’n beetje alle mogelijke problemen die studenten op hbo-opleidingen tegenkomen.

Daarom leg ik dit onder andere hier...We beginnen met de basis - structuur, kapstok, waar hang je alles aan op? Een goed begin is meer dan het halve werk, dus maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

... en hier aan je uit.


In één van de modules neem ik je stapsgewijs door de belangrijkste onderdelen van je scriptie (en je onderzoeksvoorstel en Plan van Aanpak) heen.

Ik neem je dus stap voor stap door alle belangrijkste heen onderdelen om goed met je scriptie te beginnen, en leg ik uit hoe je eventuele onduidelijkheden kunt verhelderen. Ik geef je zelfs checklists zodat jij na kunt gaan of je niks vergeten bent.

Dit is niet zomaar een idee dat ik kreeg toen ik me verveelde in de rij bij de Albert Heijn. Ik heb meer dan 200 uur gestoken in het bouwen van deze cursus, en ben deze momenteel aan het testen met allerlei studenten. Mijn stappenplan baseer ik op ruim 5 jaar ervaring met bijna 1000 studenten op bijna alle hbo-instellingen en universiteiten in Nederland.

Kijk, onderzoek doen, en überhaupt goed beginnen met je scriptie, is waanzinnig moeilijk. Zeker als je er nauwelijks voor bent opgeleid.

Momenteel is de situatie nog zo dat alle afstuderende hbo-studenten ooit zullen beginnen met een scriptie. Veel studenten en begeleiders zullen daarbij natuurlijk hun best doen. Maar dat is niet genoeg. Mijn ervaring is dat begeleiding, training, ondersteuning, en uitvoering massaal tekort schiet. En nu is alles ook nog eens dicht!

Daarom wil ik je helpen in ieder geval slim te beginnenDit stappenplan helpt je daarbij. Je kunt wel eeuwig blijven lezen, gewoon maar wat schrijven, of alles tegelijk willen doen, maar op een gegeven moment moet je keuzes maken. Doe je dat niet - dan loop je geheid vast.


Het is belangrijk dat je een structuur en een gericht stappenplan volgt, en dat je weet wat nu belangrijk is, en wat niet of later. Daarom wil je kijken naar mensen die je voor zijn gegaan, en hoe professionals dit aanpakken. In mijn cursus interview ik daarom ook organisatieadviseur Moritz Knapp die extra praktische tips geeft voor het beginnen met je onderzoek.

Ik heb werkelijk alles wat fout kán gaan, fout zien gaan - en studenten geholpen om die problemen op te lossen én af te studeren.

Believe me, ik droom hoofd- en deelvragen, en ik teken structureren met m'n ogen dicht. Ik ken de richtlijnen van meer dan duizend opleidingen, de examenreglementen van talloze studies - ik weet, kort gezegd, precies hoe beoordelaars naar jouw tekst kijken en wat opleidingen van jou verwachten.

Dit leg ik je allemaal uit in deze cursus.

O en by the way, als deze cursus niet voor jou werkt – dus als niet duidelijk wordt waar je moet beginnen, wat er van je wordt verwacht, of hoe je een structuur bouwt – dan krijg je je geld terug. Laat me dit dan binnen 30 dagen weten in een mailtje, laat zien dat je de opdrachten hebt gedaan en vertel me waarom het niet werkt, en ik maak het volledige bedrag van deze cursus naar je terug over - no questions asked.


De coronacrisis is voor iedereen klote - en al helemaal als je nu je scriptie moet schrijven. Zolang de hogescholen gesloten blijven, bied ik je mijn Starterskit aan voor minder dan de prijs van een standaard Netflix-abonnement per maand.

Dit jaar ga jij je scriptie halen!
Klik hier voor iDEAL en stuur na betaling een mailtje naar
tim [ a t ] teachmehowtodothat.com
of klik hieronder voor betaling met creditcard.


€40,50

Tim's Scriptiestarterskit

Dit jaar ga jij je scriptie halen!

Tim's concrete stappenplan om met je hbo-scriptie, onderzoeksvoorstel of PvA te beginnen.


Deze starterskit geeft je een jaar lang toegang tot de cursus en alle (bonus)materialen.


Met de Starterskit weet je waar je moet beginnen, en heb je altijd een naslagwerk voor wanneer je het overzicht even kwijt dreigt te raken.


We gaan er natuurlijk niet van uit, maar ben je na 1 jaar nog niet klaar? Geen probleem! Stuur me een mailtje en je krijgt nog een jaar gratis toegang.