In deze Scriptie Knowledge Base vind je handige pagina's en hulpdocumenten met uitleg, voorbeelden, tips en tricks om je afstudeervoorstel, je plan van aanpak en scriptie te schrijven. Een deel van de documenten is beschikbaar via Stuvia en Knoowy.

(Ingelogde) gebruikers van de Scriptie Starterskit hebben automatisch toegang tot alle documenten in de Scriptie Knowledge Base.
Zie ook de ChatGPT Scriptiegids op Stuvia of Knoowy. Of schrijf 10x sneller met de Scriptie Schrijfbundel.

Scriptietools


Hieronder vind je honderden hulpmiddelen om je snel en succesvol te helpen afstuderen. Denk aan honderden voorbeelden van hoofdvragen voor verschillende studies, templates voor je plan van aanpak, inleiding, theoretisch kader, methodologie en nog veel meer. Ook hebben we handige gidsen, tips en andere hulpmiddelen voor je klaarstaan om je te helpen bij het schrijven van je scriptie. Daarnaast bieden we ook Scriptie Starterpacks aan, kleine bundels van hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen bij het schrijven van je scriptie.

Deze zijn beschikbaar via Stuvia, Knoowy en onze eigen Scriptie Starterskit. Als je gebruik maakt van de Scriptie Starterskit, heb je automatisch toegang tot alle documenten in de Scriptie Knowledge Base.

Hoe begin je met je scriptie?


Als je aan het denken bent over het schrijven van een scriptie, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ben jij bezig of bijna begonnen met het schrijven van je scriptie? Lees dan snel verder! 

Allereerst is het belangrijk om bij het schrijven van een plan van aanpak en scriptie goed stil te staan bij de achtergrond, aanleiding, relevantie en motivatie voor je onderzoek. Hier lees je hoe je dat doet. Dit geeft context aan je scriptie en helpt je lezer te begrijpen waarom je onderwerp de moeite waard is om verder te onderzoeken. Hiermee laat je zien waarom je onderzoek nuttig is en wat het kan bijdragen aan het vakgebied waarin je werkt.

Lees ook: Wat houdt een scriptie in?

Een van de moeilijkste maar ook belangrijke stappen bij het schrijven van een scriptie is het vinden van een geschikt onderwerp. Dit kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om een relevant onderwerp te vinden. Hier lees je hoe je op onderzoek uitgaat voor je afstudeeronderzoek, en hier staat hoe je bronnen vermeldt volgens de APA-stijl.

Een andere belangrijke stap is het vinden van een goede scriptiebegeleider. Je scriptiebegeleider kan je helpen bij het formuleren van een goede doelstelling en het opstellen van een duidelijke plan van aanpak. Het is daarom belangrijk om een begeleider te vinden die bij je past en die je kunt vertrouwen. Zoek iemand die ervaring heeft met het begeleiden van scripties en die je op een constructieve manier kan helpen. Hier lees je hoe je dit aanpakt.

Doelstelling, hoofd- en deelvragen

Een andere belangrijke factor bij het schrijven van een scriptie is het opstellen van een goede (SMART) doelstelling. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdsgebonden. Dit betekent dat je doelstelling specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden moet zijn. Zo weet je precies wat je wilt bereiken en kun je gemakkelijk bepalen of je op de goede weg bent.

In een scriptie is het ook belangrijk om heldere hoofd- en deelvragen te stellen. Een goede hoofdvraag is essentieel voor een gedegen afstdeeronderzoek, omdat deze de basis vormt van het hele onderzoeksproject en omdat-ie bepaalt welke onderwerpen moeten worden onderzocht. Een goed opgestelde en goed gestructureerde hoofdvraag zorgt ervoor dat je onderzoek gericht en relevant blijft, zodat je een effectief en overtuigend betoog kunt schrijven.

Een goede hoofdvraag is verder ook noodzakelijk om effectief te kunnen communiceren aan potentiële lezers, adviseurs of andere juridische professionals. Zonder een duidelijke hoofdvraag kan je scriptie versnipperd raken en richting missen, wat uiteindelijk jou belemmert in het overtuigen van je lezers.In de Scriptie Starterskit leer je daarom onder andere hoe je effectief voor een doelgroep schrijft, en hoe je indruk kunt maken op je opdrachtgever.

Goed voorbeeld doet goed volgen bij scriptie schrijven, dus check vooral ook deze voorbeelden van hoofdvragen voor een scriptie bedrijfskundecommerciële economierechtensociaal juridische dienstverlening, en verpleegkunde.

Vergeet niet om de theorie in te duiken, zodat je een gedegen theoretisch kader kunt schrijven.

De hulpmiddelen op deze pagina's - waaronder artikelen, handleidingen, interviews, video's - zijn een selectie uit de Scriptie Starterskit. De meeste materialen hier zijn vrij toegankelijk, sommige zijn beschikbaar na het aanschaffen van de Starterskit.


Tips, tricks & updates ontvangen?

Schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief en ik stuur je handige materialen om sneller en met een hoger cijfer je scriptie te halen.* verplicht