Ben je net met je scriptie begonnen, maar heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen? Heb je moeite met het vinden van de juiste structuur?

Hieronder leg ik je uit hoe je je op een simpele manier een structuur voor je scriptie kunt bouwen. Op deze manier kun je voor jezelf wat meer overzicht creëren, en heb je een kapstok waarin je later de rest van je tekst kunt gaan plaatsen. Ook kun je zo alvast een redelijke inschatting maken van de hoeveelheid tekst die je per onderdeel kwijt kunt. Ik eindig met een paar acties die je kunt ondernemen om zelf een structuur te bouwen.

Creëer overzicht: bouw een tabel

In de tabel hieronder ga ik uit van 15000 woorden voor een scriptie, met ongeveer 500 woorden per pagina. Hiervan uitgaand heeft zo’n scriptie dan totaal ongeveer 30 pagina’s aan tekst (voorblad, voorwoord, inhoudsopgave en bibliografie tellen niet mee).

In de eerste kolom heb ik alle standaardonderdelen van een scriptie op volgorde gezet. Dit kan bij jouw scriptie en studie iets anders zijn, dus check je studiehandleiding en welke richtlijnen er voor jouw studie gelden. De methodologie is bij de meeste studies een apart hoofdstuk, maar wordt soms ook enkel in de inleiding opgenomen: dit is bij onderzoeken met enkel literatuurstudie soms het geval. Ook het hoofdstuk discussie is optioneel: niet alle studierichtingen vragen om zo’n hoofdstuk. Het is gebruikelijk om 2 of 3 resultatenhoofdstukken te hebben, maar ook hier kun je iets van afwijken.

In de tweede kolom heb ik de standaardlengte per onderdeel uitgewerkt. Ook dit kan per scriptie en studie iets wijzigen, maar dit geeft je vast een goede basis.

In de derde kolom geef ik een voorbeeld van lengte per onderdeel, met daaronder het totaal. Wanneer we uitgaan van een scriptie van 15.000 woorden, blijven er dus 10.500 woorden over. Deze tekst kun je verdelen over je resultatenhoofdstukken, afhankelijk van hoeveel hoofdstukken je hebt. Zo heb je een algemene inschatting van de hoeveelheid tekst die je per hoofdstuk nodig hebt.

Onderaan de tabel maak ik een simpel rekensommetje: door het vaste aantal pagina’s/woorden af te trekken van het totaal, weet je hoeveel pagina’s/woorden je ongeveer per resultatenhoofdstuk wilt hebben.

Onderdeel Aantal pagina’s/aantal woorden Voorbeeld
Voorblad 1 pagina Aantal pagina’s/woorden van deze onderdelen tellen niet mee voor het totaalaantal pagina’s/woorden van je scriptie
Voorwoord 1 pagina
Inhoudsopgave 1-2 pagina’s

1. Inleiding


2-4 pagina’s/1000-2000 woorden


3 pagina’s/1500 woorden

2. Methodologie (optioneel)


2-4 pagina’s/1000-2000 woorden


3. Theoretisch kader


2-8 pagina’s/1000-2000 woorden


3 pagina’s/1500 woorden

4. Hoofdstuk (Resultaten)


5. Hoofdstuk (Resultaten)


6, Hoofdstuk (Resultaten/Analyse)


7. Discussie (optioneel)


2-4 pagina’s/1000-2000 woorden


8. Conclusie


2-4 pagina’s/1000-2000 woorden


3 pagina’s/1500 woorden

Bibliografie

n.v.t.


Aantal pagina’s/woorden van deze onderdelen tellen niet mee voor het totaalaantal pagina’s/woorden van je scriptieBijlagen

n.v.t.

TOTAAL

9 pagina’s/4500 woorden

Resterend

21 pagina’s/10500 woorden

Per resultatenhoofdstuk (/2 hoofdstukken)

11 pagina’s per /5.250 woorden (per hoofdstuk)

Per resultatenhoofdstuk (/3 hoofdstukken)

7 pagina’s/3500 woorden (per hoofdstuk)


Acties:

  • Maak zo’n zelfde tabel voor jouw scriptie, zo mogelijk aan de hand van de richtlijnen/studiehandleiding van je studie. Dit hoeft echt niet perfect te zijn, dit kan later nog veranderen.
  • Maak hiervan vast een automatische inhoudsopgave in Word.
    1. Selecteer hiervoor de (voorlopige) titels van je hoofdstukken, en klik op de opmaakstijl Kop 1/Header 1.
    2. Zet de verschillende hoofdstukken op aparte pagina’s en voorzie deze van paginanummers. (Je nummering begint bij het hoofdstuk ‘Inleiding’)
    3. Klik op de pagina waar je je inhoudsopgave wilt hebben, en klik op Verwijzingen/References. Klik hier op Inhoudsopgave/Table of Contents, en zet je je inhoudsopgave in je tekst op de aangewezen plek.
  • Optioneel: zet per hoofdstuk het aantal pagina’s/woorden neer – zo heb je altijd een richtlijn wanneer je het hoofdstuk verder gaat uitwerken.

Bam! Als het goed is heb je nu een structuur voor je scriptie gebouwd die je als kapstok kunt gebruiken.

Heeft deze aanpak je geholpen? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een bericht achter of stuur me een mailtje op tim [@] teachmehowtodothat.com!