Schrijf je scriptie met ChatGPT


Het schrijven van een scriptie is een van de meest uitdagende en cruciale stappen in je (af)studerende leven. Studenten deden voorheen eindeloos onderzoek, zagen soms door de bomen het bos niet meer, en worstelden met de juiste woorden en taal. Dit is enerzijds onderdeel van een belangrijk leerproces, maar anno 2023 werkt de wereld toch een beetje anders. Met de opkomst van ChatGPT is er licht aan het einde van de tunnel: hiermee kun je je onderzoek 2-5x sneller en slimmer schrijven en uitvoeren.

Check vooral ook deze Scriptie-ChatGPT-gids op Stuvia en Knoowy.


ChatGPT kan jou enorm op weg helpen met ideeën, voorbeelden, suggesties, en concrete uitwerkingen. Dit artikel geeft voorbeelden van 'prompts' (instructies of vragen aan ChatGPT) die jij kunt inzetten voor verschillende onderdelen van je van je scriptie-schrijfproces. Ik laat je zien hoe je ChatGPT kunt inzetten om scriptieonderwerpen te genereren, onderzoeksvragen te formuleren, een gestructureerde inleiding te schrijven, effectieve onderzoeksmethoden te kiezen en een theoretisch kader op te bouwen.

Dus of je nu net begint met je scriptie of al halverwege bent, ChatGPT kan je helpen om je onderzoek naar een hoger niveau te tillen en een scriptie te schrijven waar je trots op kunt zijn. Dus laten we beginnen en de kracht van ChatGPT ontdekken om jouw scriptie tot een succes te maken!

Hier maak je een account aan bij OpenAI.


Scriptieonderwerpen met ChatGPT

Allereerst het onderwerp van je scriptie. Dit baseer je natuurlijk op overleg met je begeleider(s), eventuele collega's, literatuuronderzoek, en andere zaken. Onderstaande prompt kun je dus letterlijk overnemen, of aanpassen en meer gedetailleerd maken - passend bij de fase van je onderzoek en jouw mate van expertise. Hieronder de prompt en een voorbeeld van een uitwerking met ChatGPT.

"1. Ik studeer [naam studie]. Genereer 5 scriptieonderwerpen voor een praktijkonderzoek bij [naam team/organisatie van naam organisatie] op het gebied van [onderwerp of mogelijk probleem].

  • Lengte: 1-2 alinea's (ongeveer 100-150 woorden)
  • Output: tekst
  • Stijl: informatief en uitdagend
  • Inhoud: beschrijf hoe studenten een interessant scriptieonderwerp kunnen creëren voor [bedrijfsnaam] op het gebied van [concept/onderwerp].
  • Geef suggesties voor mogelijke deelonderwerpen/concepten en benadruk het belang van een relevante en haalbare scriptieopdracht voor zowel de student als het bedrijf."

Ga snel, slim én verantwoord aan de slag met ChatGPT met deze gids!

Verkrijgbaar via Stuvia en Knoowy.

  • Doel van de gids: Leer hoe je ChatGPT gebruikt voor het versnellen en verbeteren van je scriptieschrijfproces.
  • ChatGPT als hulpmiddel: ChatGPT biedt ondersteuning met ideeën, voorbeelden, suggesties en concrete uitwerkingen.
  • Gebruik van 'prompts': De gids bevat voorbeelden van instructies en vragen aan ChatGPT voor verschillende scriptie-onderdelen.
  • Toepassingen in het scriptieproces: Hulp bij het genereren van onderwerpen, formuleren van onderzoeksvragen, schrijven van een inleiding, kiezen van onderzoeksmethoden en opbouwen van een theoretisch kader.
  • Doelgroep: Voornamelijk gericht op hbo-studenten, maar ook nuttig voor WO-studenten.



Let op: De output van ChatGPT is nooit perfect en kan fouten bevatten. De chatbot staat erom bekend feiten en zelfs hele bronnen bij elkaar te verzinnen, en die op een compleet geloofwaardige manier op te schrijven. Jij moet dus altijd controleren of wat er staat juist is. Meerdere opleidingen beschouwen het inleveren van door ChatGPT geschreven teksten als fraude, dus wees voorzichtig en neem verantwoordelijkheid voor je werk.


Hoofdvragen met ChatGPT

Als je een onderwerp hebt gevonden, of als je een idee van een onderwerp wilt uitwerken, kun je met onderstaand prompt aan de slag.

Let op: ChatGPT blijkt niet heel goed te zijn in het bedenken van goede hoofdvragen. Vaak zijn ze niet nauwkeurig, bevatten ze de verkeerde vraagvorm, en/of maakt ChatGPT er 'dubbele' vragen van door bijvoorbeeld ook om advies te vragen.

Omdat je hoofdvraag de kern is van je scriptie, heb ik lijsten met goede hoofdvragen gemaakt in verschillende vakgebieden. Die vind je hier in de Knowledge Base.

Om toch aan de slag te gaan, kun je onderstaand prompt invoeren in ChatGPT. Zoals je ziet voer ik een gekozen onderwerp in uit het vorige antwoord. Dit kun je beschouwen als een eerste opzet, waarbij je natuurlijk zelf aan de slag moet met bronnen, verder onderzoek, en het uitwerken van alle onderdelen.

"2. Maak een lijst van mogelijke onderzoeksvragen voor mijn scriptie over [onderwerp].

  • Lengte: 5-10 vragen met een korte beschrijving (ongeveer 50-100 woorden per vraag)
  • Output: bulletpoints
  • Stijl: informatief
  • Inhoud: presenteer en bespreek enkele mogelijke onderzoeksvragen die je kunt gebruiken voor jouw scriptie."

Zie ook: de ChatGPT Scriptiegids op Stuvia of Knoowy. Of schrijf 10x sneller met de Scriptie Schrijfbundel.

Met de tools, honderden templates, uitleg en hulpmiddelen uit de Scriptie Starterskit schrijf je nog sneller, verbeter je de kwaliteit van je 'prompts', je tekst en dus je hele scriptie. In de Starterskit verschijnt binnenkort nog meer uitleg over hoe je je scriptie kunt schrijven met behulp van ChatGPT.

Schrijf je inleiding met ChatGPT

De inleiding van je scriptie vormt de basis van je onderzoek, omdat daarin alle belangrijkste onderdelen samenkomen. Hier vind je een outline en structuur met uitleg en tips, en hier in de Starterskit vind je uitgebreide en stapsgewijze uitleg en voorbeelden per onderdeel.

3. Genereer een inleiding voor mijn scriptie over [onderwerp].

  • Lengte: 2-3 alinea's (ongeveer 150-250 woorden)
  • Output: tekst
  • Stijl: formeel en informatief

Inhoud: de introductie moet de lezer introduceren tot het onderwerp van jouw scriptie, de achtergrond, aanleiding, en relevantie van het onderwerp bespreken, en jouw onderzoeksvragen en doelstelling.

Onderzoeksmethoden met ChatGPT

Gebruik onderstaande prompt om ideeën voor gekozen onderzoeksmethoden op te doen. In dit artikel geef ik gedetailleerde uitleg die je (deels) kunt verwerken in je prompt.

"4. Geef me suggesties voor mijn onderzoeksmethode voor mijn scriptie over [onderwerp].

  • Lengte: 3-5 suggesties met een korte beschrijving (ongeveer 50-100 woorden per suggestie)
  • Output: bulletpoints
  • Stijl: informatief

Inhoud: presenteer en bespreek enkele mogelijke onderzoeksmethoden die je kunt gebruiken voor jouw scriptie."

Check eventueel ook mijn uitgebreide Methodologie-gids bij Stuvia, Knoowy of de Starterskit.

Schrijf je Theoretisch Kader met ChatGPT

Een theoretisch kader is een belangrijk onderdeel van elk afstudeeronderzoek, omdat het je helpt om het onderwerp van je onderzoek te definiëren en te structureren. Dit hoofdstuk biedt ook een set concepten, definities, theorieën en modellen die je zult gebruiken om je onderzoek te leiden en je resultaten te interpreteren.

"5. Schrijf een theoretisch kader voor mijn scriptie over [onderwerp].

  • Lengte: 1-2 alinea's (ongeveer 100-150 woorden)
  • Output: tekst
  • Stijl: formeel en informatief

Inhoud: bespreek het theoretisch kader van jouw scriptie en hoe dit relevant is voor jouw onderzoeksvragen."

Check Stuvia, Knoowy of de Starterskit voor een template dat je kunt verwerken tot prompts.

Structuur met ChatGPT

Het is altijd belangrijk om een goede structuur te bouwen op basis van je studiehandleiding, en/of je beoordelingsformulier.

"6. Genereer een standaardstructuur voor mijn scriptie over [onderwerp].

  •  Lengte: 1-2 alinea's (ongeveer 100-150 woorden)
  • Output: tekst
  • Stijl: informatief en constructief
  • Inhoud: bespreek de sterke punten en mogelijke verbeterpunten van de structuur en inhoud van de scriptie. Geef concrete suggesties voor verbetering en benadruk het belang van een goede structuur en inhoud voor een succesvolle scriptie."

Check Stuvia, Knoowy, of de Starterskit voor uitgebreide structuurtemplates om in onderstaande prompt te verwerken.

Scriptie Starterspacks

Wil je aan de slag gaan met goede, geteste en bewezen voorbeelden en templates? Gebruik ze nu als (delen van) 'prompts' in ChatGPT om nog sneller en met meer kwaliteit je scriptie te schrijven. Ga nu aan de slag met de Scriptie Starterspack voor jouw studie via Stuvia of Knoowy. Of schaf gewoon de Scriptie Starterskit aan en krijg in één keer toegang tot álle templates en voorbeelden van álle studies.