<<< Terug naar de Knowledge Base


Het succes van een scriptie Bedrijfskunde hangt sterk af van de kwaliteit van de hoofdvraag. Een goede hoofdvraag is essentieel voor een gedegen afstudeeronderzoek, omdat deze de basis vormt van het hele onderzoeksproject en omdat-ie bepaalt welke onderwerpen moeten worden onderzocht. Een goed opgestelde en goed gestructureerde hoofdvraag zorgt ervoor dat je onderzoek gericht en relevant blijft, zodat je een effectief en overtuigend betoog kunt schrijven.

Een goede hoofdvraag is verder ook noodzakelijk om effectief te kunnen communiceren aan potentiële lezers, adviseurs of andere bedrijfskundige professionals. Zonder een duidelijke hoofdvraag kan je scriptie versnipperd raken en richting missen, wat uiteindelijk jou belemmert in het overtuigen van je lezer waaronder je begeleider.


Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus hieronder heb ik een lijst met voorbeelden van hoofdvragen voor je uitgewerkt. Sommige heb ik wat algemeen gelaten, zodat jij ze kunt aanpassen aan jouw specifieke context of bedrijf waar je je onderzoek uitvoert. Zo kun je kun je de woorden bedrijf en organisatie aanpassen naar bijvoorbeeld industrie, sector, markt, enzovoorts. Je maakt de vraag meer specifiek door het toe te spitsen op jouw specifieke organisatie, markt, etc.

Op zoek naar (honderden) goede voorbeelden van hoofdvragen voor je plan van aanpak en scriptie? Check dan deze pagina.

Persoonlijk raad ik af om twee vragen in één te gebruiken (te herkennen aan het woordje ‘en’), maar omdat dit soms wordt gevraagd geef ik enkelen als voorbeeld. ‘Hoe-vragen’ zijn alleen geschikt voor het geven van advies in bijvoorbeeld een adviesrapport.

 1. Hoe kan Medical Sisters Maastricht het rendement op investeringen in innovatie verhogen door middel van effectief IP-beheer in samenwerking met externe partijen in de medische sector in België?
 2. Welke rol spelen de loyaliteit van klanten en reputatie van het merk bij het behalen van concurrentievoordeel door ING Targets in de financiële B2C-sector regio Midden-Nederland?
 3. Welke communicatieve prestaties van klantenservicemedewerkers bij ING Utrecht kunnen geoptimaliseerd worden middels het gebruik van spraaktraining met behulp van kunstmatige intelligentie?
 4. Welke strategieën kan het managementteam van Royal Dutch Shell gebruiken om de concurrentiepositie op de mondiale markt te versterken?
 5. Welke factoren beïnvloeden de klantenservice en -beleving bij ASML's B2B-diensten in de hightech industrie?
 6. Welke impact hebben de verouderde IT-processen van DSM op het milieu en de waterkwaliteit in de nabije omgeving?
 7. Op welke wijze kan organisatie X de leveranciersrelaties met Heineken versterken ten behoeve van een verbeterde concurrentiepositie in de bierindustrie gericht op studentenverenigingen in Zuid-Nederland?
 8. Welke gevolgen heeft de werknemerstevredenheid en -betrokkenheid bij TNT op de leveringsprestatiesprestaties in de logistieke sector Noord-Holland?
 9. Welke rol spelen leiderschapsstijlen in het creëren van een goede werksfeer en hogere medewerkerstevredenheid bij de afdeling Duurzaamheid van het hoofdkantoor AkzoNobel?
 10. Welke duurzame praktijken en milieuvriendelijke oplossingen kan KLM vanuit Schiphol implementeren in de Nederlandse luchtvaartindustrie?
 11. Welke mogelijkheden biedt het optimaliseren van big data voor het verbeteren van de bedrijfsvoering bij ABN AMRO?
 12. Welke rol spelen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de strategie van Philips Research?
 13. Welke vormen van leiderschap kunnen bij Ahold Delhaize bijdragen aan het creëren van een cultuur van innovatie en verandering onder medior- en senior beleidsmedewerkers op de afdelingen Financiën en Business Intelligence?

Meer weten? Check de Scriptiedatabase.

200+ Hoofdvragen in één handige gids

Deze handige lijst met onderzoeksvragen kan je helpen met inspiratie en met het aan de slag gaan met je onderzoek in verschillende bedrijven, gebieden en sectoren. De hoofdvragen in deze gids draaien onder andere om:

 • Bedrijfsvoering
 • Communicatie & Media
 • Finance & Control
 • Marketing
 • Leiderschap en verandering
 • Procesmanagement
 • Supply Chain Management
 • Strategisch Management


Prijs: €6,99 (betaallink)
Of schaf 'm aan via Stuvia.

Plan van aanpak Commerciële Economie (Sjabloon)

Als je bezig bent met het opstellen van een plan van aanpak voor je scriptie, kan het soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de structuur en de inhoud van het plan van aanpak het beste kunt opzetten.

Gelukkig is er nu een sjabloon beschikbaar dat je kan gebruiken om je te helpen bij het opstellen van een effectief en gedetailleerd plan van aanpak. Met dit sjabloon kun je stap voor stap doorlopen wat er in elk onderdeel van je plan van aanpak moet worden opgenomen.

Bevalt het toch niet, of past het sjabloon volgens jou niet goed genoeg voor jouw PvA? Geen probleem, laat dit even weten en je krijgt je geld teruggestort.


Prijs: €6,99 (betaallink)