<<< Terug naar de Knowledge Base


Het succes van een rechtenscriptie - of scripties bij soortgelijke studies als Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) - hangt sterk af van de kwaliteit van de hoofdvraag. Een goede hoofdvraag is essentieel voor een gedegen afstdeeronderzoek, omdat deze de basis vormt van het hele onderzoeksproject en omdat-ie bepaalt welke onderwerpen moeten worden onderzocht. Een goed opgestelde en goed gestructureerde hoofdvraag zorgt ervoor dat je onderzoek gericht en relevant blijft, zodat je een effectief en overtuigend betoog kunt schrijven.

Een goede hoofdvraag is verder ook noodzakelijk om effectief te kunnen communiceren aan potentiële lezers, adviseurs of andere juridische professionals. Zonder een duidelijke hoofdvraag kan je scriptie versnipperd raken en richting missen, wat uiteindelijk jou belemmert in het overtuigen van je lezer waaronder je begeleider.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus hieronder heb ik een lijst met voorbeelden van hoofdvragen voor je uitgewerkt. Sommige heb ik wat algemeen gelaten, zodat jij ze kunt aanpassen aan jouw specifieke context of bedrijf waar je stage loopt.

Op zoek naar (honderden) goede voorbeelden van hoofdvragen voor je plan van aanpak en scriptie? Check dan deze pagina.

 1. In hoeverre voldoen de internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend aan de behoeften en eisen van effectieve milieuregelgeving voor bedrijf Shell?
 2. Welke rol spelen de wetten en procedures voor de bescherming van burgerrechten en -vrijheden voor vluchtelingen in opvangcentrum VluchtelingenWerk Nederland?
 3. In hoeverre zijn de bepalingen in de Grondwet van Duitsland die verboden op haatzaaien en discriminatie afgestemd op online communicatie via Telegram-kanalen?
 4. Wat zijn de criteria en procedures voor het toepassen van internationaal recht binnen het Nederlandse rechtssysteem in zaken betreffende mensenhandel door organisatie Terre des Hommes?
 5. Welke strafrechtelijke sancties zijn momenteel beschikbaar voor het bestrijden van cybercriminaliteit door Russische 'trollfarms' die zich richten op X bedrijven op de Amsterdamse Zuidas?
 6. In welke mate worden het huidige immigratiebeleid en de uitvoering ervan als eerlijk en rechtvaardig ervaren door uitvoerend medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in de gemeente Rotterdam ?
 7. Wordt gezondheidszorg als fundamenteel mensenrecht beschouwd in Nederlandse en Europese wetgeving?
 8. Op welke manieren beïnvloeden gewoonterechten het functioneren van hedendaagse rechtssystemen in landen met een traditioneel stammenstelsel, zoals Afghanistan?
 9. Welke beperkende voorwaarden gelden voor het uitvoeren van de doodstraf door niet EU-landen volgens recente jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens?
 10. Welke juridische instrumenten en middelen hebben BOA's van de gemeente Den Haag ter beschikking om jeugdcriminaliteit in de Schilderswijk te signaleren en te voorkomen?
 11. Welke juridische arbeidsmogelijkheden hebben hbo-rechten-studenten na hun studie, met inachtneming van artikel 10 van de Gedragsregels advocatuur?

Meer weten? Check de Scriptiedatabase.


200+ Hoofdvragen in één handige gids

Deze handige lijst met onderzoeksvragen kan je helpen met inspiratie en met het aan de slag gaan met je onderzoek in verschillende werk en rechtsgebieden. Gericht op o.a. de rol van recht en:

 • Bedrijven
 • Accountancy
 • Advocatuur
 • Duurzaamheid
 • Gemeenten
 • Onderwijs
 • Overheid
 • Maatschappelijke en internationale vraagstukken
 • Mensenrechten
 • Verschillende rechtssystemen
 • Werking rechtsstaat

Prijs: €6,99 (betaallink)
Of schaf 'm aan via Stuvia.