<<< Terug naar de Knowledge Base


Het succes van een hbo-scriptie Verpleegkunde hangt sterk af van de kwaliteit van de hoofdvraag. Een goede hoofdvraag is essentieel voor een gedegen afstudeeronderzoek, omdat deze de basis vormt van het hele onderzoeksproject en omdat-ie bepaalt welke onderwerpen moeten worden onderzocht. Een goed opgestelde en goed gestructureerde hoofdvraag zorgt ervoor dat je onderzoek gericht en relevant blijft, zodat je een effectief en overtuigend betoog kunt schrijven.

Een goede hoofdvraag is verder ook noodzakelijk om effectief te kunnen communiceren aan potentiële lezers, adviseurs of andere verpleegkundige en medische professionals. Zonder een duidelijke hoofdvraag kan je scriptie versnipperd raken en richting missen, wat uiteindelijk jou belemmert in het overtuigen van je lezer waaronder je begeleider.

  • Wil je meteen 200+ voorbeeldhoofdvragen voor Verpleegkunde? Check dan Stuvia of Knoowy.
  • Of wil je alles gelijk goed aanpakken? Check dan deze Scriptie Starterpacks bij Stuvia of Knoowy. ⭐⭐⭐⭐⭐
  • Al deze hulpmiddelen - en nog veel meer - vind je ook in de Scriptie Starterskit!

Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus hieronder heb ik een lijst met voorbeelden van hoofdvragen voor je uitgewerkt. Sommige heb ik wat algemeen gelaten, zodat jij ze kunt aanpassen aan jouw specifieke context of bedrijf waar je stage loopt.

Op zoek naar (honderden) goede voorbeelden van hoofdvragen voor je plan van aanpak en scriptie en meer? Check dan deze pagina.

  1. Welke stressoren in de werkomgeving van verpleegkundigen bij het UMC Utrecht, afdeling Neonatologie beïnvloeden hun welzijn en prestaties bij het verzorgen van premature baby's?
  2. Welke aanpassingen zijn nodig in onderwijscurricula van medische opleidingen aan de Universiteit Leiden om studenten beter voor te bereiden op het werken met complexe technologie in de hedendaagse gezondheidszorg?
  3. Welke rol speelt de Fitbit bij het beïnvloeden van het beroep van verpleegkundigen binnen de gezondheidszorgsector in de regio Rotterdam?
  4. In welke mate zijn factoren zoals leeftijd en achtergrond van invloed op therapietrouwheid van 25-35-jarigen bij de behandeling van … bij de afdeling Oncologie van het Ikazia Ziekenhuis?
  5. Welke strategieën kunnen verpleegkundigen bij Zorgorganisatie A in de regio Amsterdam toepassen om de veiligheid van patiënten te verbeteren tijdens ….?
  6. Welke specifieke culturele competenties zijn het meest effectief voor het verbeteren, evalueren en monitoren van de kwaliteit van zorg voor diverse bevolkingsgroepen bij Ziekenhuis B, afdeling Psychiatrie, in de regio Den Haag?
  7. Welke methoden zijn het meest effectief voor het onderwijzen van studenten verpleegkunde in het uitvoeren van slechtnieuwsgesprekken bij Zorgorganisatie D, afdeling Palliatieve Zorg, in de regio Groningen?
  8. Welke factoren beïnvloeden het gebruik van evidence-based practices door verpleegkundigen bij Ziekenhuis E, afdeling Geriatrie, in de regio Nijmegen om hun beslissingen te onderbouwen richting andere teams in de gezondheidszorgsector?
  9. In welke mate zijn sociaaleconomische verschillen van cliënten van invloed op de toegang tot- en de resultaten van de gezondheidszorg bij Zorgverzekeraar F of Ziekenhuis G, afdeling Oncologie, in de regio Rotterdam?
  10. In welke mate beïnvloeden de verschillende zorgmodellen, zoals curatieve zorg en preventieve zorg, de gezondheidsresultaten van patiënten met chronische aandoeningen bij het Groote Schuur Ziekenhuis in de regio Den Haag?
  11. Welke rol kunnen verpleegkundigen bij Zorgorganisatie De Zuiderzee in de regio Amsterdam spelen in initiatieven voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie binnen de cliëntenpopulatie?
  12. Welke 'best practices' zijn ontwikkeld voor het toedienen van medicijnen in de ziekenhuisomgeving van Ziekenhuis Maasstad, afdeling Interne Geneeskunde, in de regio Rotterdam?


Meer weten? Check de Scriptiedatabase.



200+ Hoofdvragen & Scriptie Starterpacks


Deze handige lijst met onderzoeksvragen kan je helpen met inspiratie en met het aan de slag gaan met je onderzoek in verschillende zorgdomeinen en -organisaties.

Of schaf 'm aan via Stuvia of Knoowy.

Wil je liever in één keer een vliegende en volledige start maken met je plan van aanpak en scriptie? Dat kan! Bij Stuvia en Knoowy heb ik (met flinke korting) bundels/pakketten voor je klaargezet voor jouw specifieke vakgebied.

Check:  [Stuvia | Knoowy]

Plan van aanpak Verpleegkunde (Sjabloon)

Als je bezig bent met het opstellen van een plan van aanpak voor je scriptie, kan het soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de structuur en de inhoud van het plan van aanpak het beste kunt opzetten.

Gelukkig is er nu een sjabloon beschikbaar dat je kan gebruiken om je te helpen bij het opstellen van een effectief en gedetailleerd plan van aanpak. Met dit sjabloon kun je stap voor stap doorlopen wat er in elk onderdeel van je plan van aanpak moet worden opgenomen.

Check Stuvia of Knoowy.