De valkuilen van het schrijven van een scriptie...
en hoe je ze vermijdt
<--- Terug naar de Knowledge Base
Het schrijven van een scriptie kan een uitdagend proces zijn. Het vergt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen om een goed onderzoek uit te voeren en dit op een duidelijke en overtuigende manier op papier te zetten. Helaas zijn er ook veel valkuilen waar je als student in kunt vallen tijdens het schrijven van een scriptie. Gelukkig zijn er manieren om deze valkuilen te vermijden en een succesvolle scriptie af te leveren. In dit blog bespreken we enkele veelvoorkomende valkuilen en hoe je ze kunt vermijden.
Uitstelgedrag
Laten we eerlijk zijn, wie heeft er geen last van uitstelgedrag? Het is makkelijker om Netflix te kijken dan om je te concentreren op het schrijven van je scriptie. Maar uitstelgedrag kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in tijdnood komt en niet de kwaliteit kunt leveren die je wilt. Vermijd deze valkuil door een duidelijke planning te maken en jezelf te motiveren om deze planning te volgen. Beloon jezelf na het voltooien van een bepaalde taak en houd jezelf verantwoordelijk.
Perfectionisme
Natuurlijk wil je een perfecte scriptie afleveren, maar perfectionisme kan er ook voor zorgen dat je vastloopt en niet vooruit komt. Vermijd deze valkuil door te accepteren dat jouw scriptie niet perfect zal zijn en dat er altijd ruimte is voor verbetering. Zet je perfectionisme om in een streven naar uitmuntendheid, maar wees niet te hard voor jezelf als het niet meteen lukt.
Gebrek aan focus
Een gebrek aan focus kan ervoor zorgen dat je niet weet waar je moet beginnen of dat je afdwaalt tijdens het schrijven. Vermijd deze valkuil door je te richten op jouw onderzoeksvraag en deze als leidraad te gebruiken voor je scriptie. Houd je ook aan een duidelijke structuur en vermijd zijpaden die niet relevant zijn voor jouw onderzoeksvraag.
Te veel informatie
Het is verleidelijk om alle informatie die je hebt gevonden tijdens jouw onderzoek in je scriptie te verwerken. Maar dit kan leiden tot een onoverzichtelijke en onleesbare tekst. Vermijd deze valkuil door kritisch te kijken naar de informatie die je hebt verzameld en alleen de meest relevante informatie te gebruiken. Probeer ook om deze informatie op een overzichtelijke manier te presenteren.
Te weinig bronnen
Aan de andere kant kan het ook zijn dat je te weinig bronnen hebt gebruikt voor jouw scriptie. Dit kan ervoor zorgen dat je onderzoek niet volledig is en dat je belangrijke informatie mist. Vermijd deze valkuil door voldoende tijd te nemen voor jouw literatuuronderzoek en door te kijken naar de bronnen die andere onderzoekers hebben gebruikt in vergelijkbare onderzoeken.
Taalfouten en slechte structuur
Niemand houdt van taalfouten en een slechte structuur in een scriptie. Het kan ervoor zorgen dat je werk onprofessioneel overkomt en niet serieniet serieus wordt genomen. Vermijd deze valkuil door je scriptie zorgvuldig te redigeren en te laten nakijken door anderen. Maak gebruik van spelling- en grammaticacontrole en let op de juiste structuur van je scriptie. Een overzichtelijke opbouw en heldere formuleringen zorgen ervoor dat jouw boodschap goed overkomt.
Te weinig feedback vragen
Het kan lastig zijn om feedback te vragen op jouw scriptie, vooral als je bang bent voor kritiek. Maar het is juist belangrijk om feedback te krijgen van anderen om jouw scriptie te verbeteren. Vermijd deze valkuil door op tijd feedback te vragen aan jouw begeleider, medestudenten of andere deskundigen. Probeer open te staan voor kritiek en gebruik deze om jouw scriptie te verbeteren.
Plagiaat
Plagiaat is het overnemen van informatie of tekst van anderen zonder bronvermelding. Het is niet alleen oneerlijk, maar kan ook leiden tot sancties zoals het niet halen van je scriptie of zelfs uitsluiting van de opleiding. Vermijd deze valkuil door altijd je bronnen te vermelden en te werken volgens de juiste academische richtlijnen.
Kortom, er zijn genoeg valkuilen waar je als student in kunt trappen tijdens het schrijven van een scriptie. Door jezelf bewust te zijn van deze valkuilen en ze te vermijden, kun je een succesvolle scriptie afleveren. Houd jezelf gemotiveerd, wees niet te perfectionistisch, focus op jouw onderzoeksvraag, gebruik de juiste bronnen en vraag op tijd feedback. En vergeet niet, het schrijven van een scriptie is een uitdaging, maar het is ook een geweldige kans om jouw kennis en vaardigheden te tonen en te ontwikkelen.
Scriptie Starterpacks
Wil je liever in één keer een vliegende en volledige start maken met je plan van aanpak en scriptie? Dat kan! Bij Stuvia en Knoowy heb ik (met flinke korting) bundels/pakketten voor je klaargezet voor jouw specifieke vakgebied.
- Accountancy [Stuvia | Knoowy]
- Bedrijfseconomie [Stuvia | Knoowy]
- Communicatie [Stuvia | Knoowy]
- Communicatie & Media [Stuvia | Knoowy]
- Facility Management [Stuvia | Knoowy]
- Finance & Control [Stuvia | Knoowy]
- Hotel en Eventmanagement [Stuvia | Knoowy]
- Human Resource Management [Stuvia | Knoowy]
- Integrale Veiligheid [Stuvia | Knoowy]
- International Business [Stuvia | Knoowy]
- Marketing [Stuvia | Knoowy]
- Pedagogiek (+Hoofdvragen) [Stuvia | Knoowy]
- Rechten & SJD (+Hoofdvragen) [Stuvia | Knoowy]
- Small Business & Retail [Stuvia | Knoowy]
- Social Work/MWD [Stuvia | Knoowy]
- Toegepaste Psychologie [Stuvia | Knoowy]
- Verpleegkunde/Hbo-V (+Hoofdvragen) [Stuvia | Knoowy]