<<< Terug naar de Knowledge Base


Een goede hoofdvraag is belangrijk voor je scriptie omdat het de leidraad vormt voor je onderzoek en de structuur van je tekst. Een duidelijke hoofdvraag zorgt ervoor dat je focus behoudt tijdens het schrijven van je scriptie en helpt om te voorkomen dat je afdwaalt van het onderwerp. Bovendien geeft een afgebakende hoofdvraag aan wat je precies wilt onderzoeken en wat je verwacht te leren, wat weer kan helpen bij het formuleren van interviewvragen, hypotheses en in meer algemene zin het opzetten van je methodologie.

Maar een hoofdvraag is niet alleen belangrijk voor jou als onderzoeker. Ook voor de lezer van je scriptie is een duidelijke hoofdvraag van groot belang, omdat het helpt om de doelstelling en de opzet van het onderzoek te begrijpen. En vergeet vooral ook niet dat een goede hoofdvraag kan leiden tot een interessante en boeiende scriptie, die een bijdrage kan leveren aan het veld en waarschijnlijk ook met een hoger cijfer.

Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een paar hoofdvragen voor je uitgewerkt ter illustratie en inspiratie:

  1. In hoeverre kan de implementatie van een mentoraatprogramma op middelbare scholen in de gemeente Utrecht bijdragen aan het verminderen van schooluitval en het verhogen van de studieparticipatie van leerlingen op de havo?
  2. Welke invloed heeft het gebruik van een gamification-benadering in het onderwijs op het motiveringsniveau van leerlingen in het voortgezet onderwijs in de provincie Noord-Holland?
  3. In welke mate heeft de invoering van een ondersteuningsstructuur voor leerlingen met een leerstoornis op middelbare scholen in de gemeente Rotterdam geleid tot verbeteringen in hun leerprestaties en het verminderen van schooluitval?
  4. In hoeverre is de toepassing van een coöperatieve leerstrategie op basisscholen in de gemeente Amsterdam effectief in het verhogen van de sociale vaardigheden en het verminderen van pestgedrag bij leerlingen?
  5. Welke impact heeft het gebruik van een sociaal-emotioneel leerprogramma op het zelfbeeld en de emotionele intelligentie van leerlingen in het primair onderwijs in de stad Rotterdam?
  6. In welke mate hebben genetische factoren invloed op de cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen in het primair onderwijs in de regio Rotterdam?
  7. Welke rol spelen omgevingsfactoren, zoals opvoeding en educatie, in de ontwikkeling van sociaal en emotioneel gedrag van jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar in de sportsector?
  8. Wat zijn de belangrijkste stadia in de cognitieve ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs in de gemeente Amsterdam, en hoe worden deze beïnvloed door leer- en ontwikkelingservaringen?
  9. Waarom is het belangrijk om rekening te houden met individuele verschillen in leerstijlen en -strategieën bij het ontwerpen van leerprogramma's voor medewerkers op de afdeling HR van de gemeente Utrecht?
  10. In hoeverre bevordert het gebruik van positief gedrag in de beloning van leerlingen in het voortgezet onderwijs in de provincie Noord-Holland het leer- en werkklimaat in de klas?
  11. Wat zijn de belangrijkste factoren die bepalen hoe leerlingen in het speciaal onderwijs in de gemeente Rotterdam het beste kunnen worden gestimuleerd en uitgedaagd in de klas?
  12. In hoeverre bevordert het gebruik van verschillende leerstrategieën en -technieken het leerrendement en de motivatie van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs in de gemeente Utrecht?

200+ Hoofdvragen in één handige gids


Deze handige lijst met onderzoeksvragen kan je helpen met inspiratie en met het aan de slag gaan met je onderzoek in verschillende zorgdomeinen en -organisaties.

Schaf 'm aan via Stuvia of Knoowy.