<<< Terug naar de Knowledge Base


Als je aan het einde van je hbo-studie bent aangekomen, staat er een belangrijke taak op je te wachten: het schrijven van je scriptie. Dit is een onderzoek naar een bepaald onderwerp dat aansluit bij je studie en waarbij je laat zien wat je geleerd hebt tijdens je opleiding. Het schrijven van een scriptie kan een uitdaging zijn, maar met een goed afstudeervoorstel (soms ook onderzoeksvoorstel genoemd) heb je alvast een belangrijke stap gezet naar een succesvol eindproduct.

Maar wat is een afstudeervoorstel precies, en wat is de functie ervan?

Een afstudeervoorstel is een document waarin je beschrijft wat je doel is met je scriptie, welke onderzoeksmethoden je gaat gebruiken en hoe je de scriptie opbouwt. Het afstudeervoorstel is doorgaan het product dat je inlevert ter beoordeling, voordat je aan de slag gaat met je plan van aanpak of scriptie. Het voorstel dient als leidraad voor je tijdens het schrijven van je scriptie, zodat je je niet verliest in onderwerpen die niet relevant zijn.

Het afstudeervoorstel is ook bedoeld om te beoordelen of je scriptie aansluit bij de eisen van je opleiding en of de onderzoeksvraag haalbaar is. Hierdoor weet je alvast of je op de juiste weg bent en kun je eventuele aanpassingen doen voordat je te ver bent gevorderd in je scriptie.

Het is dus belangrijk om tijd te steken in het opstellen van een goed afstudeervoorstel. Maak gebruik van de hulp van je begeleider en neem de tijd om je onderzoeksvraag goed te formuleren. Zo weet je zeker dat je op de juiste weg bent naar een succesvolle scriptie en een mooie carrière.

In één keer goed aan de slag en zo snel mogelijk afstuderen? Check de Scriptie Starterskit.

Hoe structureer je je afstudeervoorstel?

Hoe je je afstudeervoorstel schrijft en structureert, is voor het grootste deel afhankelijk van de vereisten van je opleiding. Sommigen vragen om een korte klad-uitwerking op 1 A4, sommigen zijn losjes op hun structuur, weer anderen hebben hele specifieke vereisten en een nauwkeurige procedure. Geen van deze aanpakken is goed of fout, maar jij moet uitzoeken wat van jou wordt verwacht - en je afstudeervoorstel daar op aanpassen.

Dat gezegd hebbende, er bestaat natuurlijk wel zoiets als een 'standaardstructuur'. Deze heb ik hieronder uitgeschreven. Via hyperlinks per onderdeel kun je doorklikken naar uitgebreide(re) uitleg:

  1. Inleiding:
  2. Introductie van het onderwerp van de scriptie
  3. Onderzoeksvraag en doel van de scriptie
  4. Relevante achtergrondinformatie
  5. Toelichting op de opbouw van de scriptie
  6. Literatuuronderzoek:
  7. Beschrijving van de gebruikte literatuur (wetenschappelijke artikelen, boeken, enz.)
  8. Samenvatting van belangrijke bevindingen uit de literatuur
  9. Analyse van de literatuur en hoe deze aansluit bij de onderzoeksvraag
  10. Methode:
  11. Beschrijving van de gebruikte researchmethoden (bijvoorbeeld interviews, enquêtes, enz.)
  12. Toelichting op de gekozen onderzoekspopulatie en -steekproef
  13. Eventuele beperkingen van de methode
  14. Verwachte resultaten:
  15. Hypotheses of verwachte uitkomsten van het onderzoek
  16. Eventuele verwachte bevindingen
  17. Literatuurlijst
  18. Eventuele bijlagen

Plan van Aanpak: Templates

Als je bezig bent met het opstellen van een plan van aanpak voor je scriptie, kan het soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de structuur en de inhoud van het plan van aanpak het beste kunt opzetten.

Dit gedetailleerd sjabloon biedt een overzichtelijke invulstructuur voor je plan van aanpak. Verder staat-ie vol met handige tips, tricks en voorbeelden voor een effectieve opzet voor je afstudeeronderzoek. (Ingelogde) gebruikers van de Scriptie Starterskit kunnen op de naam van de studie klikken. De gidsen zijn ook los verkrijgbaar via Stuvia en Knoowy.

Scriptie Starterpacks


Wil je liever in één keer een vliegende en volledige start maken met je plan van aanpak en scriptie? Dat kan! Bij Stuvia en Knoowy heb ik (met flinke korting) bundels/pakketten voor je klaargezet voor jouw specifieke vakgebied.