<<< Terug naar de Knowledge Base


Het schrijven van een plan van aanpak voor je afstudeeronderzoek of scriptie is belangrijk omdat het je helpt om gerichter te werken en je onderzoek beter te organiseren. Dit volgt doorgaans na het schrijven, inleveren en goedgekeurd krijgen van je afstudeervoorstel of onderzoeksvoorstel. Een goed plan van aanpak zorgt ervoor dat je weet wat je wanneer gaat doen, en wat en wie je nodig hebt om je onderzoek te kunnen uitvoeren. In die zin lijkt het nog het meest op een reis of recept, en jij bent de reiziger of chefkok.

Een plan van aanpak voor je afstudeeronderzoek of scriptie zou onder andere de volgende onderdelen moeten bevatten:

  • Een inleiding van je onderzoek: hierin leg je kort uit in welke context je onderzoek plaatsvindt, waarom, wat het onderwerp is, welke hoofd- en deelvragen je wilt stellen, en wat je doelstelling is.
  • Een literatuuronderzoek of theoretisch kader: hierin beschrijf je welke bronnen je hebt gebruikt om meer te weten te komen over je onderzoeksthema en welke inzichten je hieruit hebt gehaald. Eventueel haal je ook verschillende modellen en theorieën aan om deze vervolgens te filteren op bruikbaarheid en relevantie.
  • Een beschrijving van je methode: hierin leg je uit welke stappen je gaat zetten om je onderzoek uit te voeren, welke materialen je hiervoor nodig hebt en hoe je je data gaat verzamelen en analyseren.
  • Een tijdplanning: hierin maak je een overzicht van wanneer je welke activiteiten gaat uitvoeren, zodat je een goed beeld hebt van hoeveel tijd je onderzoek je gaat kosten en wanneer je welke resultaten kunt verwachten.

Om aan de slag te gaan met het schrijven van je plan van aanpak, kun je alvast het volgende doen:

  • Maak een lijstje met al je mogelijke vragen en doelen: dit is de basis van je onderzoek, dus zorg dat je hier helder over bent voordat je verdergaat.
  • Zoek relevante bronnen: gebruik het internet, fora, bibliotheekcatalogi, zoekmachines, eventueel een intranet, en andere hulpmiddelen om teksten te vinden die je kunnen helpen bij het beantwoorden van je vragen.
  • Maak een tijdschema: zet op een rijtje wanneer je welke stappen van je onderzoek gaat uit.
  • Blik terug op voorgaande vakken, check je oude studiehandleidingen: welke (hand)boeken werden daar gebruikt? Deze kunnen handig zijn om in jouw onderzoek te gebruiken.

Sjabloon Plan van Aanpak

Als je bezig bent met het opstellen van een plan van aanpak voor je scriptie, kan het soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de structuur en de inhoud van het plan van aanpak het beste kunt opzetten.

Gelukkig is er nu een sjabloon (template) beschikbaar dat je kan gebruiken om je te helpen bij het opstellen van een effectief en gedetailleerd plan van aanpak. Met dit sjabloon kun je stap voor stap doorlopen wat er in elk onderdeel van je plan van aanpak moet worden opgenomen, zodat je zeker weet dat je alle belangrijke aspecten van je onderzoek hebt meegenomen.

Dit document staat vol met tips, tricks, handige vragen en checklists per onderdeel. Bovendien kun je het sjabloon aanpassen aan jouw specifieke onderzoeksonderwerp en doelstellingen, zodat het volledig aansluit bij de richtlijnen en criteria van jouw opleiding.

Dus als je op zoek bent naar een handig hulpmiddel om je te helpen bij het opstellen van je plan van aanpak, dan is dit sjabloon zeker iets voor jou. Probeer het uit - en bevalt het om wat voor reden toch niet? Geen probleem, laat het weten en je krijgt je geld terug.

Alle sjablonen zitten in de Scriptie Starterskit, maar zijn hieronder ook los verkrijgbaar. Check ook deze pagina voor gidsen met honderden voorbeelden van hoofdvragen.

Prijs: €4,99

Betaling is mogelijk via:Prijs: €4,99

Betaling is mogelijk via:Prijs: €4,99

Betaling is mogelijk via: