<<< Terug naar de Knowledge Base


Het schrijven van een plan van aanpak voor je afstudeeronderzoek of scriptie is belangrijk omdat het je helpt om gerichter te werken en je onderzoek beter te organiseren. Dit volgt doorgaans na het schrijven, inleveren en goedgekeurd krijgen van je afstudeervoorstel of onderzoeksvoorstel. Een goed plan van aanpak-voorbeeld zorgt ervoor dat je weet wat je wanneer gaat doen, en wat en wie je nodig hebt om je onderzoek te kunnen uitvoeren.

  • Voor sjablonen/templates voor je plan van aanpak in jouw studierichting, check de documenten van Teachmehowtodothat op Stuvia en Knoowy.
  • Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Check dan ook zeker de uitgebreide Scriptie Starterpacks voor jouw studie op Stuvia en Knoowy (onder 'Bundels')!

Een plan van aanpak voor je afstudeeronderzoek of scriptie zou onder andere de volgende onderdelen moeten bevatten:

  • Een inleiding van je onderzoek: hierin leg je kort uit in welke context je onderzoek plaatsvindt, waarom, wat het onderwerp is, welke hoofd- en deelvragen je wilt stellen, en wat je doelstelling is.
  • Een literatuuronderzoek of theoretisch kader: hierin beschrijf je welke bronnen je hebt gebruikt om meer te weten te komen over je onderzoeksthema en welke inzichten je hieruit hebt gehaald. Eventueel haal je ook verschillende modellen en theorieën aan om deze vervolgens te filteren op bruikbaarheid en relevantie.
  • Een beschrijving van je methode: hierin leg je uit welke stappen je gaat zetten om je onderzoek uit te voeren, welke materialen je hiervoor nodig hebt en hoe je je data gaat verzamelen en analyseren.
  • Een tijdplanning: hierin maak je een overzicht van wanneer je welke activiteiten gaat uitvoeren, zodat je een goed beeld hebt van hoeveel tijd je onderzoek je gaat kosten en wanneer je welke resultaten kunt verwachten.

Om aan de slag te gaan met het schrijven van je plan van aanpak, kun je alvast het volgende doen:

  • Maak een lijstje met al je mogelijke vragen en doelen: dit is de basis van je onderzoek, dus zorg dat je hier helder over bent voordat je verdergaat.
  • Zoek relevante bronnen: gebruik het internet, fora, bibliotheekcatalogi, zoekmachines, eventueel een intranet, en andere hulpmiddelen om teksten te vinden die je kunnen helpen bij het beantwoorden van je vragen.
  • Maak een tijdschema: zet op een rijtje wanneer je welke stappen van je onderzoek gaat uit.
  • Blik terug op voorgaande vakken, check je oude studiehandleidingen: welke (hand)boeken werden daar gebruikt? Deze kunnen handig zijn om in jouw onderzoek te gebruiken.

Zie ook: Schrijf je Scriptie met ChatGPT

Plan van Aanpak: Voorbeeld (pdf) & Templates

Als je bezig bent met het opstellen van een plan van aanpak voor je scriptie, kan het soms lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je de structuur en de inhoud van het plan van aanpak het beste kunt opzetten.

Dit gedetailleerd sjabloon met voorbeelden biedt een overzichtelijke invulstructuur voor je plan van aanpak. Verder staat-ie vol met handige tips, tricks en voorbeelden voor een effectieve opzet voor je afstudeeronderzoek. (Ingelogde) gebruikers van de Scriptie Starterskit kunnen op de naam van de studie klikken. De gidsen zijn ook los verkrijgbaar via Stuvia en Knoowy.

Scriptie Starterpacks


Wil je liever in één keer een vliegende en volledige start maken met je plan van aanpak en scriptie? Dat kan! Bij Stuvia en Knoowy heb ik (met flinke korting) bundels/pakketten voor je klaargezet voor jouw specifieke vakgebied.